15 GODINA BEZ CUCE SOKIĆ: Slikarka čija su platna svi hteli

Prošlo je tačno 15 godina otkako je 8. januara 2009. srpsko i evropsko slikarstvo ostalo bez Ljubice Cuce Sokić, žene koja je svojim intimističkim platnima ostavila neizbrisiv trag u našoj umetnosti.

Legendarna umetnica rođena je 1914. u Bitolju, od oca Manojla (vlasnika i glavnog urednika beogradskog lista Pravda) i majke Ruže rođene Kuzmanović. Pohađala je gimnaziju u Beogradu, a potom je upisala Kraljevsku umetničku školu, gde su je slikanju učili profesori Beta Vukanović, Ljuba Ivanović, Jovan Bijelić i Ivan Radović.

Cuca Sokić je radila i izlagala u Parizu od 1936. do 1939. Po povratku iz Pariza, prvi put je samostalno izlagala svoje radove februara 1939. u beogradskom paviljonu Cvijeta Zuzorić.

Na njenim platnima bilo je mesta za sve: od mrtve prirode, preko portreta, figura, pejzaža, do (ne)običnih tema i prizora.  Kasnije je težila ka uprošćavanju formi, geometrizaciji i umerenoj apstrakciji. Povremeno je koristila tehnike kolaža i eksperimentalnih materijala. Nije prihvatila nove trendove 20. veka, sledila je svoj unutrašnji glas.

Cuca Sokić je bila jedan je od osnivača umetničke grupe “Desetoro”, koju su sačinjavali slikari iz svih slojeva društva: od radničke klase do buržoazije. Svima je bilo zajedničko da su se slikarstvu učili kod Jovana Bijelića.

U grupi su bile dve žene i osam muškaraca: Danica Antić, Borivoj Grujić, Nikola Graovac, Dušan Vlajić, Milivoj Nikolajević, Jurica Ribar, Ljubica Sokić, Stojan Trumić, Aleksa Čelebonović i Bogdan Šuput. Tokom Drugog svetskog rata neki članovi grupe su stradali, a preživeli su postali značajni likovni stvaraoci u komunističkoj Jugoslaviji.

Ljubica Cuca Sokić bila je profesor na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu od 1948. do 1972. Godine 1968. postala je dopisni član SANU, a od 1978. bila je redovni član. Pored slikarstva, bavila se modnom ilustracijom, stripovima, ilustracijom dečjih knjiga i časopisa, kao i izradom skica za filmove.

Njena platna i crteže želeli su svi: ko god je imao neko delo Ljubice Cuce Sokić u svojoj kolekciji – bez obzira da li je u pitanju ozbiljan poznavalac umetničkih trendova ili početnik – mogao je da kaže da je njen rad glavni zgoditak u zbirci. 

Cuca Sokić umrla je  8. januara 2009. godine. Sahranjena je pet danda kasnije, 13. januara na Novom groblju u Beogradu. Pošte Srbije su, povodom 100 godina od njenog rođenja, 2014. izdale poštansku markicu u njenu čast. 
(A. B.)