SELJANI STIŽU U NAŠE BIOSKOPE: Jedinstven film se prikazuje u Srbiji

Dvorana nekadašnjeg Doma sindikata spremna je da primi sve one koji žele da pogledaju premijeru filmskog ostvarenja Seljani, koje na pravi način može da se opiše sa tri reči: nešto potpuno drugačije.

Premijera koprodukcije Poljske, Srbije i Litvanije biće 18. januara u mt:s Dvorani, najavili su organizatori, uz napomenu da će pre projekcije biti otvorena ekskluzivna izložba umetničkih slika koje su urađene i korišćene kao kadrovi kompletne priče filma.

Oslikani igrani film reditelja Dorote Kobiel i Hjua Velčmana, jedinstven je način stvaranja jednog filma: Nakon što je film potpuno snimljen na klasični način – naknadno je urađena oslikana verzija, na kojoj je bilo angažovano više od 20 akademskih slikara iz naše zemlje.

Animirani film Seljani predstavlja jednu od najambicioznijih ko-produkcija sa našom zemljom.

Filmski centar Srbije i Ministarstvo kulture prepoznali su značaj ovog ostvarenja i omogućili da preko dvadeset akademskih slikara i supervizora iz Srbije kontinuirano radi na realizaciji rukom oslikanog filma.

“Iza nas je preko 40.000 uljem izrađenih slika i 200.000 sati slikanja uljanim bojama. Film je do sada prikazan na svim većim svetskim međunarodnim festivalima i sa velikim uspehom se prikazuje širom Evrope, dok nas uskoro očekuje i distribucija u Sjedinjenim Američkim Državama” istakla je koproducentkinja Jelena Angelovski.

Radnja filma snimljena je prema istoimenom romanu poljskog književnika i dobitnika Nobelove nagrade Vladislava Rejmonta, a nastala je pre više od jednog veka.

Priča prati Jagnu, devojku koja je primorana da se uda za, od sebe mnogo starijeg, bogatog farmera Maćija Borinu iako već gaji ljubavi prema farmerovom sinu Anteku. Jagna postaje predmet zavisti i mržnje seljana, te je prinuđena da se bori kako bi sačuvala svoju nezavisnost.

Rediteljski par u svetske bioskope doneo je 2017. godine naslov “S ljubavlju, Vinsent” koji je tada nominovan za prestižne nagrade BAFTA i Oskar i koji je takođe predstavljao spoj slikarstva, igranog i animiranog. Najnovije filmsko delo Velčmana – “Seljani”, svetsku premijeru imalo je na festivalu u Torontu, a u Beogradu je prvi put prikazan tokom zatvaranja Festivala autorskog filma. Nakon premijerne projekcije u mts Dvorani 18. januara, film će se naći na redovnom repertoaru bioskopa širom Srbije.

(M. C. F.)