PRVO IZVOĐENJE KRCKA ORAŠČIĆA: Francuski baletani oduševili publiku

Poznato je da je za baletske predstave u Beogradu teško dobiti kartu. Ovo naročito važi za balet Pjotra Iliča Čajkovskog, Krcko Oraščić. Međutim, za prvo izvođenje ovog baleta u 2024. godini – karta nije mogla da se nabavi čak ni uz debele novinarske veze.

Razlog je jednostavan: gostovanje francuskih baletskih zvezda, prvih solista pariske Opere Eloiz Burdon i Žeremija Lu Kera, koji su tumačili uloge Maše i Krcka Oraščića, bio je nastup koji se morao videti.

Kažu poznavaoci prilika da je po objavljivanju vesti o gostovanju slavnih francuskih baletskih umetnika nastupila takva jagma za karte da je nastup rasprodat za samo par sati.

U svkaom slučaju, Eloiz i Žeremija nastupili su na velikoj sceni Narodnog pozorišta u (kako je u našim medijima najavljeno) našoj verziji Krcka Oraščića, u koreografiji Konstantina Kostjukova.

Ker je stalni član baletskog ansambla pariske Opere od 2011. godine i u njoj je ostvario niz velikih solističkih uloga u baletima kao što su Labudovo jezero, Onjegin…

Burdon je dobila angažman u pariskoj Operi sa svega 16. godina kada se prijavila na konkurs. Značajne uloge ostvarila je u Labudovom jezeru, Uspavanoj lepotici, Karmen.

Ova umetnica je poreklom naše gore list: njena majka je Beograđanka, a otac je slavni glumac Alen Nuri koji je u ex-yu kinematografiji ostvario niz zapaženih uloga u filmovima Vrhovi Zelengore, Lepota poroka, Iskušavanje đavola…

Na sceni Narodnog pozorišta bio je ansambl Baleta, dok je orkestrom Narodnog pozorišta dirigovao maestro Đorđe Pavlović.

(A.B.)