Svetski poznati mladi pijanista SERGEJ DAVIDČENKO nastupa za 92. rođendan KOLARČEVE ZADUŽBINE

Eskluzivnim nastupom mladog ruskog pijaniste Sergeja Davidčenka sa Beogradskim kamernim orkestrom 4. februara biće obeležen 92. rođendan Velike dvorane Kolarčeve zadužbine.

Zgrada Kolarčeve zadužbine na Studentskom trgu br. 5 počela je sa radom otvaranjem Velike dvorane 4. februara 1932. godine koncertom Beogradske filharmonije kojom je dirigovao Stevan Hristić.

Arhitekta Petar Bajalović je u izgradnji Velike dvorane primenio najsavremenija naučna znanja o akustici tog vremena, pa se Velika dvorana i danas smatra najreprezentativnijim koncertnim prostorom za predstavljanje umetničke muzike.

Povodom 92. rođendana Velike dvorane 4. februara u 20 časova biće izveden Mocartov Divertimento za gudački kamerni orkestar u D-duru i Bartokove Rumunske igre, a u centralnom delu koncerta Šostakovičev Klavirski koncert br. 1 u c-molu, poznat po satiričnim i humorističkim elementima uključujući i elemente džeza koji je karakterističan za njegov opus.

Koncert će biti prilika da beogradska publika premijerno čuje prošlogodišnjeg laureata takmičenja “Čajkovski” Sergeja Davidčenka, kao i našeg virtuoza na trubi Aleksandra Solunca koji će nastupiti sa Kolarčevim rezidentnim orkestrom Beogradskim kamernim orkestrom pod dirigentskom palicom maestra Aleksandra Kojića.

Mladi Davidčenko, čije nastupe prate stajaće ovacije, ističe da mu je cilj da “ljudima donese radost”, ali i da “dešifruje kompozitorov kod” kako je to jednom rekao Jurij Temirkanov, čuveni ruski dirigent.

Sergej Davidčenko rođen je 2004. godine u Aleksandrijskoj, Stavropoljski kraj. Diplomirao je 2022. godine srednju specijalizovanu muzičku školu pri Rostovskom konzervatorijumu gde mu je mentor bio profesor Sergej Osipenko. Pod istim mentorstvom nastavlja studije na Rostovskom konzervatorijumu.

Pobednik je više međunarodnih takmičenja, a 2023. godine je osvojio prvu nagradu na XVII Međunarodnom takmičenju “Čajkovski”, kao i dve specijalne nagrade.

Ulaznice su u prodaji na biletarnici Kolarčeve zadužbine i onlajn putem linka https://bit.ly/visit-serbia-kolarac