BASTADUR – roman o ljubavi i čežnji, o ljudima koji smeju da se suoče sa životom

Izuzetno književno veče, na kojem se razgovaralo o novom romanu Jasenke Lalović, „Bastadur“, održano je 23. januara u prepunoj knjižari Delfi SKC.

O ovoj knjizi su, pored autorke, govorili novinarka, urednica kulture u časopisu Bazar Gordana Mašić, i Dubravka Dragović Šehović, urednica knjige.

U romanu „Bastadur“, čiju radnju smešta u prvu polovinu XX veka, Jasenka Lalović sledi ideju da u svakom čoveku živi komadić kaluđera, baš kao što u svakom kaluđeru pretekne deo njegovog svetovnog života.

Takva se mešavina žudnji, težnji i osećanja javlja kod svih protagonista ovog uzbudljivog romana. U toj sprezi daljina koje ih večito mame i visina kojima streme, tragaju za značajnim odgovorima.

Izazovi koji će ih sve zadesiti u tih pedesetak godina, koliko i traje radnja romana i za koje vreme se njihovi životni putevi ukrštaju i prepliću, nude im šansu da se poprave i na pravi način ostvare. Ali prvo moraju da nauče da vole i da prihvate da budu voljeni. Neophodno je da postanu bastaduri.

„Bastadur je čovek koji je smeo, spreman da iskorači, da bude drugačiji i da se suoči sa životom“, kaže Jasenka Lalović. „Ova tema je odabrala mene. Od 1984. godine živim u Beogradu i iz ogromnog nedostajanja, iz želje da te prostore prikažem malo drugačije, jer vreme u kome živimo je površno, lako se grade predrasude, a one su stroge i isključive, imala sam strašnu potrebu da ispričam priču o tim ljudima… Shvatila sam i da, ako se ta sećanja sada ne zapišu, neće uskoro imati ko o tome više da svedoči.“

Urednica knjige Dubravka Dragović Šehović kaže da je saradnja sa Jasenkom na ovoj knjizi bila veoma interesantna.

„Od početne ideje došle smo do neke druge stvari – Jasenka je imala sjajnu ideju od samog početka. Međutim, kako je počela da piše, ta ideja se menjala, dobijala nove obrise, postajala sve bogatija, i ti likovi su zaživeli. Svakog dana su dobijali novu boju i Jasenka je počela da ih oseća kao najbliskije osobe. Roman sam čitala u delovima, kako je nastajao, i zaista sam uživala u radu na njemu, ali je sasvim drugačije sad kad sam slušala Dubravku dok je čitala, to je posebno uživanje, u jezičkom smislu. To Jasenkinim romanima daje posebnu draž i pečat, taj jezik koji likovi nose, koji boji njene knjige.“

Gordana Mašić je prvo kroz trilogiju „Brda od pelina“ putovala kroz vreme, sećajući se svojih predaka zbog kojih razume mentalitet tog podneblja.

„Jasenka nas svojim jezikom vraća na suštinu, na bitne stvari, na četiri komponente koje sačinjavaju sve naše vrednosti: religija, nauka, umetnost i filozofija. Kroz ovo delo možete da dotaknete suštinu. Ako bih rekla da Jasenka piše o ’običnim, malim ljudima’, mi kroz njihove živote možemo da pronađemo šta je to što zapostavljamo u ovom vremenu koje nam diktira površnost, a to je činjenica da se ne bavimo suštinom i da ne spoznajemo najbitnije vrednosti, a to su ljubav i vera.“

Knjigu „Bastadur“ možete naći u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.