DASKE KOJE ŽIVOT (NE) ZNAČE: Šta je puklo između JDP i Raleta?

Najpre je 4. januara 2024. Radoslav Rale Milenković, poznati glumac, profesor i reditelj, saopštio na svom Fejsbuk profilu da je otišao u penziju posle više od četiri decenije karijere.

Ali, nije sve ostalo na obaveštenju: popularni umetnik se (kako navodi nova.rs) žestoko obrušio na JDP, njegovo bivše matično pozorište:

“Stiglo mi je rešenje o penziji i lepo piše da Jugoslovensko dramsko pozorište, moj poslodavac od 1987. do 2005. nije PIO fondu uplaćivalo doprinose za mene za čitave 2 (dve) godine – 1988. i 1993. Ovo džeparenje nije samo umanjilo iznos moje penzije, ono je, takođe, opravdalo nadimak ovog pozorišta – JUGODRP”, napisao je Milenković.

Dva dana kasnije (valjda dok su se oporavili od proslave Nove godine) oglasilo se Jugoslovensko dramsko pozorište:

“Svi doprinosi za Radoslava Milenkovića u periodu od 1987. do 2005. godine kada je bio zaposlen u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, uredno su isplaćivani, uključujući i 1988. godinu za šta postoji uredna dokumentacija. Spornu 1993. godinu, koja je bila godina velike inflacije, PIO fond reguliše na poseban način. To je slučaj sa svima u državi koji su odlazili u penziju, a kojima je ta godina ulazila u radni staž”, naveli su iz JDP.

Interesantno je da su Milenkoviću sporne godine koje su vezane za direktorovanje njegova dva prijatelja: Jovana Ćirilova i Branka Cvejića, kojima se ne može prebaciti da su “džeparili” glumce, već su se tukli sa državom da bi pozorište (i kultura) u tim sumornim godinama opstalo.

Nekadašnji glumac, a sada penzioner, novinarima Nove nije hteo da komentariše odgovor JDP-a. Da li je i zavesa pala?

(A. B.)
Foto: A. Milenković Cile / Kurir