DOK CINEMA MASTERS: SLUČAJ MAKAVEJEV ILI PROCES

Subota, 2. septembar 2023. u 20:00

Dom omladine Beograda // Velika sala

 

Projekcija i razgovor o filmu “SLUČAJ MAKAVEJEV ILI PROCES U BIOSKOPSKOJ SALI”

Gost: Goran Radovanović, reditelj i scenarista. Moderatorka: Jovana Nikolić, producentkinja.

ULAZ SLOBODAN

 

Film „Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali”, istražuje poziciju umetnika u socijalističkoj Jugoslaviji, usredsređujući se na političku i društvenu klimu u kojoj je pod patronatam Saveza komunista Jugoslavije, s javnih govornica, osuđivan upravo film „WR: Misterije organizma”. To je ujedno i poslednji film u kojem se pojavljuju Makavejevljeva zvezda Milena Dravić, ali i sam Makavejev. U filmu „igraju” i svedoče Svetozar Cvetković, Slobodan Miletić, Ilija Bašić, ali i Petar Volk, Andrej Popović i Branislav Dimitrijević i drugi.

Film je premijerno prikazan na FEST-u 2019. godine. Dobio je nagradu FEST-a, kao prvi dokumentarni film proglašen za pobednika u takmičarskom programu Srpski film (Srbija i prijatelji).

DOK CINEMA MASTERS je program koji predstavlja filmske klasike kratkometražnog i dugometražnog dokumentarnog filma, autore koji su već ispisali istoriju domaće kinematografije, i one koji su nesumnjivo sebi obezbedili mesto u domaćoj kinematografiji, a koji još uvek stvaraju i svojim opusom šire uticaj na mlađe generacije.

Autorka i moderatorka programa je Jovana Nikolić, producentkinja.

 

www.domomladine.org