DOMINACIJA FILMA OPENHAJMER: Osvojio pet od osam Zlatnih globusa

Veliki filmski hit Openhajmer Kristofera Nolana osvojio je pet nagrada Zlatni globus na 81. ceremoniji koja je održana na Beverli Hilsu u Los Anđelesu dok se u našoj zemlji slavio najradosniji hrišćanski praznik Božić.

Film o kreatoru atomske bombe, J. Robertu Openhajmeru osvojio je nagradu Zlatni globus za najbolju dramu, najboljeg reditelja (Kristofer Nolan), najbolju mušku ulogu (Kilian Marfi), najbolju sporednu mušku ulogu (Robert Dauni junior), originalnu muziku (Ludvig Goranson).

Filmski hit koji je publika u Srbiji odavno bila u prilici da vidi bio je nominovan i za nagradu Zlatni globus za scenario (Kristofer Nolan), najbolju žensku ulogu (Emili Blant) i najveći uspeh na blagajnama.

Najveći konkurent u kategoriji “najbolja filmska drama” Openhajmeru je predstavljao film Martina Skorsezea Killers of the Flower Moon sa Leonardom di Kapriom i Robertom de NIrom.

Gotička komedija o preminuloj ženi koju naučnici ožive “Jadna stvorenja” grčkog režiseta i scenariste Jorgosa Lantimosa osvojio je nagradu za najbolju komediju/mjuzikl. Ema Stoun koja je u filmu tumačila glavnu ulogu, dobila je kategoriju za najbolje žensko glumačko ostvarenje u mjuziklu/komediji.

Nagradu za najbolju glumicu u drami osvojila je Lili Gledstoun za ulogu u mračnoj drami Martina Skorsezea.

Za najboljeg glumca u komediji proglašen je Pol Đamati za ulogu u filmu „The Holdovers”, a njegova partnerka Da‘ Vin Džoi Randolf osvojila je Zlatni globus za najbolju sporednu glumicu u istom filmu.

Za najbolji strani film proglašena je francuska drama „Anatomija pada”, koja je dobila i nagradu za najbolji scenario.

Za najbolji animirani film nagradu je dobilo ostvarenje „Dečak i čaplja” (The Boy and the Heron).

Što se tiče Zlatnih globusa za televizijske sadržaje, HBO serija Nasleđe (Succession) je proglašena za najbolju dramu, a serija o problemima koji muče vlasnike uspešnog restorana The Bear je najbolja u žanru komedije.

Ove godine je  u glasanju za nagrade Zlatni globus, koje su najbolji pokazatelj za nagradu Oskar, učestvovalo više od 300 novinara.

(A. B.)