GLEDAJTE SJAJNE FILMOVE ONLINE Meeting Point od 20 do 29 januara

Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije biće po drugi put održano od 20. do 29. januara.

Publika će tokom manifestacije u kojoj učestvuju Festival autorskog filma, Filmski festival Herceg Novi, Ljubljanski međunarodni film festival, Sarajevo film festival i Zagreb film festival, besplatno moći da pogleda pet nagrađivanih filmova na onlajn platformi Kino Meeting Point, uz prethodnu registraciju.

Uoči starta Zimskog izdanja članovi Mreže organizovaće i besplatnu bioskopsku projekciju u svojim gradovima.

Festival autorskog filma će 19. januara u 19 časova u sali 6 m:ts dvorane prikazati film „Jahači“ slovenačkog reditelja Dominika Menceja, u kojem igraju Nikola Kojo, Timon Šturbej, Petja Labović i Anja Novak. Besplatne ulaznice mogu da se preuzmu na blagajni dvorane.

Film Da li ste videli ovu ženu? je nadrealistična psihodrama o tri metamorfoze jedne žene (sve tri uloge tumači Ksenija Marinković) koja luta Beogradom i njegovim opskurnim kvartovima u potrazi kako da iskoči iz vlastite kože. Film je premijerno prikazan na Nedelji kritike u Veneciji.

Film Stric s Mikijem Manojlovićem, Ivanom Roščić, Goranom Bogdanom, Rokom Sikavicom i Kajom Šišmanović odvija se u Jugoslaviji kasnih osamdesetih. Voljeni stric se vraća kući za praznike, porodica je usred božićnog ručka, a radosno druženje iznenada prekida zvonjava mobilnog telefona. Ubrzo se nožem – osim ćurke – može rezati i napetost.

Slovenačko ostvarenje Jahači je film o dvojici mladića sa sela, koji nakon gledanja blokbastera Easy Rider upućuju na avanturu svog života – ka Splitu.

Junaci filma Garbura, dvanaestogodišnjaci Nikola i Antonio najbolji su prijatelji koji žive u susednim kućama. Zabavljaju se paljenjem karabita, a sve to snimaju i objavljuju na Jutjubu, nadajući se milionskim pregledima.

Kada dođe vreme praznika, svađa između njihovih porodica koja traje već godinama – eskalira.

U filmu igraju Franko Floigl, Mauro Ercegović Gracin, Ljubomir Bandović, Marija Škaričić, Ivana Roščić, Asja Jovanović i Zdenko Jelčić.

Dokumentarni film Muzej revolucije koji je premijerno prikazan na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu i koji je osvojio nagradu Srce Sarajeva za najbolje dokumentarno ostvarenje na Sarajevo Film Festivalu takođe će biti prikazan na platformi.

Od rađanja arhitektonske vizije Vjenceslava Rihtera – muzeja posvećenog istoriji socijalističke revolucije prošlo je šezdeset godina.

U ostacima napuštenog utopijskog projekta u Beogradu rađa se prijateljstvo između sedmogodišnje devojčice i jedne starice. Kada grad započne brisanje svih tragova Muzeja revolucije, iz života devojčice nestaju bezazlene igre i priče uz vatru.

(A.B.)