>”Ja bih na temu umetnosti mogao od filosofa do religije” Miloš Marić, slikar

Istraživali smo i naišli na mnogo dragulja koje planiramo da vam predstavimo, a i da najavimo buduće događaje gde možete da ih upoznate, a i uverite se da kultura381 bira istančano!

Do sada sam imao jednu samostalnu izložbu u Cafe Galeriji “Frida Kahlo” u Novom Sadu pod imenom “Dubine” , u trajanju od mesec dana počev od 17. maja 2023. god, kaže naš sagovornik.

“Dubine” – kolekcija slika koja se može tumačiti na različite načine. Samim izgledom mogu asocirati na morske korale, Univerzum ili ekpresiju unutrašnjeg stanja autora… Apstraktna umetnost dozvoljava posmatraču da vidi različite stvari i nagnati ga na kontemplaciju i doživljaj, utisak duboko u sebi. Što i jeste bio cilj autora. Utisak posmatrača ma koliko taj utisak bio banalan ili dubok.

Estetski momenat i krajnje nepredvidiva tehnika koja može biti privlačna mnogima je takođe jedan od slojeva radova.


Za autora,proces izrade ovih dela je bio ekspresija unutrašnjeg stanja, traženje smisla u iracionalnom i nepredvidivom i igra bojama,oblicima i teksturama.

Na pitanje o budućnosti odgovara:


Planiram i dalje da se bavim slikanjem,obzirom da mi ono pomaže u jednom od najznačajnijih i najtežih zadataka za čoveka, a to je spoznaja sebe.
Taj put je često i mračan,iako se umetnost već odavno ne deli na svetlu-mračnu, lepu-ružnu…
Taj momenat me je na trenutak naterao da zastanem i zaista se zapitam “ko sam ja”?
Umetnost je jedan način da se kanališe sadržaj u čoveku,koji naprosto mora da se izrazi. To je jedina potreba i motivacija za umetnika, i jedini način da se stvore dobri radovi.


Velika je greška kada umetnik pokušava da podilazi publici. Moje geslo je “Nemoj da impresioniraš druge, već izrazi sebe.”


Sam proces stvaranja je jedna vrsta duhovnog stanja,ako smem da se usudim to da kažem. Postaješ kreator potpuno novog sveta, i istovremeno se isključuješ iz ovog ,”realnog” sveta… I to je uvek rasterećujući momenat.
Što se tiče daljih izložbi,imam nekih ponuda ali dok se ne potvrde ne želim da ih spominjem.
Da, Bog mi je dao talenat. Još moj pokojni otac je to prepoznao i pokušao da me usmeri u tom pravcu. No, ja sam se umesto Akademije odlučio za Informatiku na PMF-U u Novom Sadu…

Mnogi me pitaju,zašto apstraktna umetnost!?
Čak mi je jedan Gospodin na prepisci na FB rekao da su apstraktni slikari lenji slikari .
Da,pejsaž,mrtva priroda,portret…sve je to vidljivo,opipljivo…
Pa se pitam onda,kako naslikati svoje emocije,misli,ljubav,bol,orgazam…?
Ja jedini način nalazim u apstraktnom slikarstvu.
Mada ,priznajem…jesam i lenj! ☺️
Na jako intuitivan i emotivan način doživljavam boje.
Formu već ne toliko… zato i ne volim ukalupljene pristupe slikarstvu,i zato su moji radovi većinom šareni.
Nikad nisam puno istraživao domaće ili svetske majstore,ali imam uzor ,a to je Gospodin Ljubomir “Ljuba” Popović.

Linkove ka mojim društvenim mrežama možete naći na mom zvaničnom sajtu:
www.maricartatelier.com

Miloš Marić,rođen 09.08.1980. u Novom Sadu. Odrastao u staroj novosadskoj porodici koja se više generacija bavila uramljivanjem slika, još iz vremena Austrougarske. Od malena okružen umetninama, pokazao je interesovanje za estetiku, crtanje,slikanje i sklonost ka kreativnom radu i izrazu. Iako samouk, kaže da uživa dok stvara,da se prebaci u potpuno drugu realnost, i da u svako svoje delo unese deo sebe. Slikanje doživljava intimnim jer se njime u neku ruku “razgolićuje” deo bića koje još uvek istražuje i pronalazi. Kaže za svoje radove da dolaze iz iracionalnog,neplaniranog i da nema jasan cilj u toku rada. Sam rad ga vodi u smerovima koje ni ne pokušava da predvidi.
Stoga za sebe kaže da je “intuitivan” umetnik.
“Ozbiljnijim” pristupu svome talentu započeo je za vreme trajanja korone,kako bi ispunio vreme na što lepši način.