NAGRADA LAZAR TRIFUNOVIĆ ZA 2023. dodeljena Nebojši Milenkoviću

Istoričar umetnosti, publicista i aktivista koji živi i raadi u Novom Sadu Nebojša Milenković, primio je u nedelju nagradu Lazar Trifunović za 2023. godinu.

Prestižno priznanje koje je odlukom žirija dobio za tekst Zbogom avangardo! O jugoslovenskoj i novosadskoj umetničkoj avangardi (1968-1972), objavljen u časopisu Gradac broj 225/226, uručeno mu je u galeriji Artget Kulturnog centra Beograda.

Milenković je istakao je da je tema časopisa Gradac pod nazivom Zbogom avangardo! posvećen “najdoslednijim idealistima koje je naša kultura uopšte imala”, misleći pri tom na jugoslovensku kulturu, u kojoj je odrastao i koju i dalje doživljava kao svoju.

“Želeo sam da ispričam najmanje tri priče. Prva je o užasu u koji se pretvara svet lišen alternative, druga je o problematičnosti svakog kompromisa koji umetnici i intelektualci čine sa raznim vlastima. Treća priča je o tome da stanje u jednom društvu ne može postati beznadežno ukoliko to isto društvo ne zapostavi čulo ljudskosti, kako je govorio Vujica Rešin Tucić”, objasnio je.

On je naveo da je poslednja avangarda verovala da “zemlja i društvo u kome živimo mogu da budu bolji, humaniji i pravedniji”.

Kako je objasnio, alat za ostvarenje te promene videli su u umetnosti. 

“Da bi jedna revolucija bila uspešna, neophodno je misliti, potom i živeti revoluciju. Iza ideja moraju stajati ideali i ubeđenje da se učestvuje u stvaranju nečeg novog. Studentska pobuna ’68. godine, čija je retorika u korenu ove umetnosti, bila je prva internacionalna, ali, istovremeno i prva revolucija duha i kulture. Ideja vodilja kojim su se mladi nadahnuli, bila je ideja Slobode. Jugoslovenski studenti zahtevali su oslobađanje štampe, društvenu pravdu, dijalog, debatu, pravo na posao i jednake šanse za sve. Bilo mi je inspirativno i važno da o tome pišem upravo danas”, zaključio je Nebojša Milenković.

Rođeni Nišlija, istoričar umetnosti, kustos, književnik, Milenković je diplomirao istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a od 2001. godine je zaposlen u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu kao kustos Zbirke konceptualne umetnosti.

Žiri je u obrazloženju naveo da u tekstu, koji ocrtava sveobuhvatan pogled na fenomen novih umetničkih praksi na jugoslovenskom prostoru, sa posebnim osvrtom na pojave i protagoniste na novosadskoj umetničkoj sceni, “Nebojša Milenković pruža detaljnu rekonstrukciju nastanka i razvoja neoavangardnih i konceptualnih umetničkih praksi u lokalnoj sredini”.

Nagrada „Lazar Trifunović“ se od 1993. godine dodeljuje sa ciljem da podstiče, razvija i afirmiše nove metodološke modele i pristupe u pisanju o modernoj i savremenoj vizuelnoj umetnosti u štampanim i elektronskim medijima.

(A.T.)