NAGRADA NEBOJŠA POPOVIĆ Nevena Daković: Imam manjak reči

Profesorka na beogradskom FDU Nevena Daković primila je u četvrtak, 11. januara u Kulturnom centru Beograda  nagradu Nebojša Popović za 2023. godinu.

“Za razliku od svojih predavanja, zbog ovako velike časti, imam manjak reči. Nagrada Nebojša Popović je nagrada mira i povezivanja. Ona označava mlade koji su diplomirali a potom doktorirali na FDU ili drugim fakultetima. Budućnost je njihova, a moj uspeh je što sam izvela toliko doktoranata”, rekla je Nevena prilikom svečanosti upriličenje u njenu čast.

Redovna profesorka teorije filma na Fakultetu dramskih umetnosti, autorka čuvene studije “Melodrama (ni)je žanr”, knjige “Balkan kao filmski žanr: slika, tekst, nacija” i mnogih drugih značajnih studija, dela i knjiga, Nevena Daković je”svojim neumornim akademskim radom i problemskim i tematskim predstavljanjem domaće kinematografije” zadužila srpsku filmsku industriju – smatra žiri nagrade Nebojša Popović.

Nagradu u vidu plakete po konceptu Ajle Selenić i novčanog iznosa obezbedili su Filmski centar Srbije i Kulturni centar Beograda.

Simbolično, laureat nagrade dobija privilegiju da selektuje i filmski maraton koji će se prikazati na dodeli sledeće nagrade Nebojša Popović. Ova čast pripala je sinoć Nebojši Zelenoviću.

(A. B.)