NOTE IZ BOTANIČKE BAŠTE

Kada je pre tri godine najavljena serija koncerata pop-rok muzike u botaničkoj bašti Jevremovac – ideja je naišla na “nož” velikog dela kulturne javnosti, zabrinute za moguće posledice ovakvog hepeninga. Međutim – ispostavilo se da razloga za brigu nema. A danas? Danas svi čekaju da počne sezona koncerata u Jevremovcu pod imenom Garden Sessions. 

Koncerte organizuje Centar beogradskih festivala – CEBEF, a ulaznice se mogu nabaviti onlajn na tickets.rs i na Ticket Vision prodajnim mestima.

Publici je na raspolaganju žanrovski raznovrstan muzički repertoar namenjen za skoro sve ukuse.

Izvođači su pripremili poseban program koji se uklapa u ambijent “bašte”.

20. jul – Marčelo
21. jul – Kanda, Kodža i Nebojša
22. jul – Tijana Bogićević
23. jul – Bajaga i instruktori RASPRODATO
27. jul – Jelena Tomašević
28. jul – SMAK plus
30. jul – Nouvelle Vague
Svi koncerti počinju u 20.30 časova

Muzičar i pisac Marko Šelić Marčelo 20. jula obeležava 20. godišnjicu od objavljivanja svog prvog studijskog albuma.

„Bend u punom sastavu odsviraće jedinstven koncert u omaž danu kada smo se u ovom sastavu prvi put okupili: Svetski dan džeza 2015. godine. Jednokratno udruživanje snaga sa željom da se postojeće pesme susretnu s džezom pretvorilo se u drugarstvo i trajni kolektiv, koji će potom iznedriti konceptualni album “Nojeva varka” i stalnu koncertnu postavku“, kaže Marčelo, i dodaje:

„Radujemo se ovom druženju i pozivamo vas da njime zajedno započnemo proslavu koja će se, kroz druge aktivnosti, nastaviti sve do kraja godine.“

Grupa Kanda, Kodža i Nebojša, nastupiće 21. jula.  Ponikao iz srpske “generacije X”, ovo je beogradski  bend poznat po odličnim koncertima uživo  sa specifičnim primesama  roka, fanka, regea, džeza i specifičnim vokalom Olivera Nektarijevića.  

Album sa novim pesmama, pod nazivom “Beton”, objavili su u oktobru 2022. Devet novih pesama nose poruke unutrašnjih svetova članova sastava, njihov dosledni stav, kroz žestoki gitarski zvuk, i neobuzdani, zarazni ritam.

Sadašnji sastav benda čine: Oliver Nektarijević  – vokal, Janko Mostarlić – gitara, Nenad Pejović – gitara, Boško Stanojević – bas-gitara i Vladan Rajović – bubanj.

Pobednica najnovijeg “Beogradskog proleća”, pevačica Tijana Bogićević, održaće koncert u Botaničkoj bašti “Jevremovac” 22. jula.

Tijana Bogićević je srpska pop pevačica rođena u Novom Sadu. Godine 2010. snima pesmu “Tražim” koja postaje veliki hit i gotovo neizostavna numera u svim šou programima.

Bila je predstavnica Srbije na Pesmi Evrovizije 2017. sa pesmom „In Too Deep”. Svoj debi album objavila je 2018. godine, sa kog su se izdvojili hitovi “Hajde onda ništa”, “U redu” i “Bezuslovno”.

Drugi studijski album, “Blizu”, Tijana je objavila u junu 2022. godine, na kome se nalaze pesme: “Blizu”, “Umem”, “Ponovo ljubav”.

 Bajaga i instruktori nastupiće u Botaničkoj bašti 23. jula.

Grupu je osnovao Momčilo Bajagić Bajaga – pevač, kompozitor, tekstopisac i gitarista. Ovaj bend ima bogatu diskografiju i veliki broj hitova koje slušaju i vole mnoge generacije.  Sadašnji sastav benda čine: Momčilo Bajagić Bajaga – gitara, vokal; Živorad Žika Milenković – gitara, vokal, perkusije; Aleksandar Saša Lokner – klavijature, vokal;  Marko Nježić – gitara; Vladimir Vlada Čukić – bas i Marko Kuzmanović – bubnjevi.

Jelena Tomašević-Bosiljčić je čuvena srpska pop pevačica poznata po svom snažnom vokalnom umeću, dobitnica brojnih internacionalnih i domaćih nagrada, nastupa 27.jula.

Bila je predstavnica Srbije na Pesmi Evrovizije sa pesmom „Oro“ i dobitnica je nagrade “Zlatna značka grada Beograda za doprinos srpskoj kulturi”. Jelena je nastupila kao gošća na koncertu slavnog svetskog tenora Andree Bočelija na njegovom koncertu u Beogradu.

Grupa SMAK plus (28. jul) predstavlja nastavak rada grupe SMAK ali sa mlađim članovima.

Ponešto od standardnog repertoara biće zamenjeno numerama koje Smak nije izvodio uopšte ili je izvodio na svojim nastupima pre više decenija. Članovi benda su: Dejan Stojanović Kepa Jr, Miki Mihailović, Filip Milanović, Dejan Zdravevski, Jovan Mitrović, Jovan Pantić, Marko Stojanović Kepa Jr Jr.

Plan je da Smak plus nastavi sa radom tamo gde Smak sa osnivačima ne bi tako često nastupao. Namera benda je da osim postojećih numera iz repertoara Smaka u njega uvrsti i po neku novu kompoziciju koju Smak još nije snimio, tj sasvim nove pesme za album koji bi nosio naziv Smak plus.

Seriju koncerata u Botaničkoj bašti zatvara 30. jula svojim nastupom Nouvelle Vague.

Ovaj bend je od 2004. unapredio pojam “cover benda” i počeo da oduševljava publiku koja gotovo zaboravlja originalne verzije kada čuje njihov zvuk.  Usledile su  trijumfalne svetske turneje.

Sa nekoliko studijskih albuma i opsežnim globalnim turnejama pod svojim imenom, Nouvelle Vague  je proslavio 19. godišnjicu, uz pauzu od nekoliko godina zbog situacije u svetu.

U 2018. produkcija Nouvelle Vague-a otkrila je da se bend vraća svojim korenima: akustična gitara, nekoliko klavijatura, malo ambijenta i dve pevačice (Mélanie Pain, Elodie Frégé i/ili Phoebe Killdeer). Sa nedavnom smrću osnivača Olivijea Liboa, postava benda je ponovo preuređena.