NOVA PREMIJERA U BITEF TEATRU: Prima Facie u režiji Anje Suše

Još samo dve nedelje ostalo je do premijere nove predstave u Bitef teatru, zakazane za 26. januar. Radi se o komadu Prima Facie (Na prvi pogled – op. aut.) australijske spisateljice Suzi Miler koji govori o seksualnom zlostavljanju. 

Ovo “nije predstava koja osuđuje, već ukazuje na promene koje čekaju da se dese”, navodi Bitef teatar. “Ovo je pozorišna predstava, koja ima viši cilj – da informiše, opomene i potencijalno dugoročno promeni perspektivu gledanja na slučajeve seksualnog zlostavljanja”.

Predstavu koju će na sceni oživeti Marija Maša Dakić, režira Anja Suša, dobitnik Grand Prix nagrade ovogodišnjeg Bitef Festivala.  Prevodilac je Biljana Popmijatov, ime koje je prepoznatljivo i blisko pravnim krugovima, a sada daje glas i prvom pravničkom pozorišnom tekstu koji će se izvesti kod nas.

Kostimografiju potpisuje Maja Mirković a scenografiju Marija Mitrić. Muziku za predstavu komponovao je Karl Andreas Huumonen. Plakat i druge vizuale predstave potpisuje Slavimir Stojanović Futro.

Autorka ovog “alarmantno preciznog komada” je bivša advokatica sa iskustvom u zastupanju ljudskih i dečijih prava. Prima Facie premijerno je bio prikazan u Australiji 2019. godine pred punom salom sudija, advokata, pravnika, pripravnika i službenika pravosudnog sistema.

Komad je nagrađen nagradama Toni i Oliver na Brodveju i Vest Endu, i po napisima u medijima “predstavlja najuzbudljiviji i najznačajniji pozorišni događaj na dve najveće pozorišne scene protekle sezone: U Njujorku i Londonu”.

“Prima Facie je brodvejska senzacija, komad koji ne govori  o nečemu što se dešava nekome, nekad, negde, već o onome što se dešava nama, sada i ovde”, napisao je kritičar Varajati magazina, dok je Njujork Tajms primetio da se “Brodvejska pozornica pretvara u neku vrstu striptiz kluba za advokate, ogoljujući pravdu pred našim očima i zalažući se za radikalnu reformu pravnog postupka u slučajevima seksualnog nasilja”.

(A.B.T.)