OBNOVLJENI MUCIJEVI DANI: Od 19.do 25. januara u Ateljeu 212

Atelje 212 obeležiće 20 godina od smrti jednog od najboljih reditelja bivše SFR Jugoslavije i dugogodišnjeg upravnika Ateljea 212 – Ljubomira Mucija Draškića (1937-2004), ponovnim pokretanjem Festivala pozorišne igre. 

“Mucijevi dani” će se posle 12 godina pauze od 19. do 25. januara održati na maloj i velikoj sceni Ateljea 212.

Ovogodišnje četvrto izdanje festivala, koji je osmišljen kao pozorišno druženje teatara,gde je radio i značajan trag ostavio Muci Draškić, od ove godine održavaće se svakog januara.

Program festivala čine predstave Ateljea 212, Narodnog pozorišta iz Niša i Sombora, koje su režirali dosadašnji dobitnici Nagrade za režiju “Ljubomir Muci Draškić”: Alisa Stojanović, Milica Кralj, Boris Liješević, Iva Milošević, Đurđa Tešić, Aleksandra Milavić Dejvis.

U okviru festivala biće na poseban način obeleženo i 100 godina od rođenja Mire Trailović – rekonstrukcijom prve predstave Ateljea 212 “Faust”.

Ovogodišnje izdanje festivala biće otvoreno izložbom o Ljubomiru Muciju Draškiću Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, a svih dana festivala u gornjem foajeu pozorišta prikazivaće se snimci predstava Ateljea 212 u Mucijevoj režiji: “Marija Stjuart”, “Bekstvo”, “Molijer”, “Sveti Georgije ubiva aždahu” i “Кneginja iz Foli-Beržera”.

“Mucijevi dani” zamišljeni su kao otvoreni prostor dramske igre za prijateljsko upoznavanje s predstavama zasnovanim na osnovnim Draškićevim pozorišnim postulatima – aktivnom odnosu prema vremenu, jakom tekstualnom predlošku, ali s maksimalnom slobodom, koja otvara prostor za glumačku maštu i razvijanje maštovite glumačke igre i predstave koja se tiče publike, navodi se u saopštenju.

(A.T.)