OTVORENA RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA ZORANA NASKOVSKOG Javne tajne u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine

U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine otvorena je retrospektivna izložba Zorana Naskovskog Javne tajne. 

Direktorka Muzeja, Branislava Sekulić, istakla je da je Naskovski neko ko se “suvereno i sa prividnom lakoćom, decenijama unazad kreće kroz umetničke medije, upravljajući kontekstima i institucionalnim okvirima, svejedno da li te okvire prevazilazi ili ih dovodi u pitanje”.

Posetioci Muzeja biće u prilici da pogledaju njegove ključne radove i izložbenu postavku u drugačijem, ali podjednako impresivnom formatu.  

Jedna od kustoskinja izložbe, Gordana Nikolić rekla je da je naziv izložbe pokušaj da se, kroz jednu sintagmu, da “značaj temi kojom se veliki broj radova Naskovskog bavi – a to je angažovano mišljenje prema medijima i informacijama koji u doba globalizacije i umrežavanja postaju značajan faktor u kreiranju naše stvarnosti, često izmanipulisane različitim medijskim taktikama i alatima, iz čega je i nastao termin post-truth da označi političku kulturu u kojoj “činjenice” prosto nisu više relevantne”.

“Javne tajne su zapravo one društveno važne informacije za koje negde znamo da ne smemo da ih znamo. Te informacije često kruže u medijima u obliku koji nam nije sasvim jasan ili je politički izmanipulisan ili se ponekad otkrivaju kao informacijski leaking aktivista koji hakuju sisteme”, zaključila je Gordana Nikolić.

Njena koleginica Una Popović rekla je da je u pitanju na neki način drugačija postavka od one u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, što i prostori uslovljavaju:

“Ove izložbe nas uče načinu na koji savremena umetnost može da bude postavljena. Prostor muzeja u Beogradu je uslovio da tu bude više instalacija, dok ovde imamo veći galerijski prostor, koji dozvoljava interpretaciju i vrlo dobru realizaciju video projekcija”.

Izuzetan napor je uložen da se realizuje ova izložba, u Beogradu i u Novom Sadu. Ona je rezultirala postavkama koje na najbolji način reprezentuju šta je savremena umetnost. Postavke izložbi su realizovane nelinearno, što je vrlo važno, i uključuju širok spektar različitih radova. Formiraju se i različite veze, od onih koje preispituju i sam kontekst institucija Muzeja savremene umetnosti i ukazuju na kolektivne traume kada je savremena umetnost u pitanju, do postavki radova koji imaju visok nivo interaktivnosti”, rekao je Zoran Naskovski. 

Ovaj umetnik svakako je u samom vrhu Srbije i jedan od najznačajnijih predstavnika nezavisne umetničke scene devedesetih godina, koji je aktivan više od tri decenije u kontinuitetu u polju savremene umetnosti.  

Postavka izložbe u Novom Sadu predstavlja izbor ikoničkih radova kao što su Smrt u DalasuWar FramesL’Origine du mondeMandala i krst i drugi i, u odnosu na postavku u MSUB, proširuje izbor novim radovima, dokumentima i artefaktima u interakciji s novim prostorom i kontekstualno drugačije osmišljenim celinama. 

Izložba u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine biće otvorena do 17. marta 2024. godine.

Foto: Marko Ercegović