PREMINUO LAV S. RUBINŠTAJN vodeći ruski andergraund pesnik

Nažalost, ko-zna-kojim-i-kakvim-usudom, kada se pišu tekstovi o poeziji, u poslednje vreme se ti tekstovi vezuju za – smrt pesnika. Tako je i ovaj put.

Lev Semjonovič Rubinštajn ruski andergraund pesnik, esejista i publicista, preminuo je u bolnici u koju je hitno prebačen nakon što su ga 8. januara udarila kola u centru Moskve. Rubinštajn je danima bio u komi i priključen na respirator.

Rubinštajn koji je diplomirao filologiju na Moskovskom državnom univerzitetu isprva je radio kao bibliotekar, ali je sedamdesetih godina prošlog veka bio prihvaćen kao glavni andergraund pesnik na sovjetskoj književnoj sceni.

Rubinštajnova prva dela objavljena su u zapadnim zemljama, a ruskim čitaocima je postao „dostupan“ tek krajem osamdesetih. Među poznatijim delima pisca su „Znaci pažnje“, „Junja za šeširom i drugi tekstovi“, „Cela godina. Moj kalendar“ i „Kućno muziciranje“, navodi portal Nova.

Bio je poznat i kao veliki društveni aktvista. Pre gotovo tri godine pružao je podršku opozicionaru Alekseju Navaljnom, a marta 2022. potpisao je otvoreno pismo u kojem se osuđuje ruska „specijalna operacija“ u Ukrajini.

(P.M.)