SEZONA BERBE Magdalene Blažević u izdanju IK BOOKA

Izdavačka kuća Booka objavila je početkom januara roman „Sezona berbe“ Magdalene Blažević, poetično delo o ženskim fantazijama, napuštenim prostorima i neprevaziđenim traumama.

Govoreći o svom romanu Blažević je rekla da je svesna da je „riskirala pišući o svemu onome što ’ozbiljna književnost’ zaobilazi – o seksu i čežnji. ’Sezona berbe’ je roman o ženskim fantazijama i hoda rubom između stvarnosti i sna.“

Pisac Ivan Lovrenović istakao je da je nova knjiga Magdalene Blažević „proza jakoga i vrlo individualiziranog pripovjedačkog stila i postupka, koji joj osigurava punu ostvarenost i neporeciv karakter umjetničkoga“.

„Sentimentalnost, koju samosvjesna književnost obično u širokom luku izbjegava ili se od nje žustrom ironijom štiti, u ’Sezoni berbe’ slobodno struji, besramna, gotovo drska. Supostoje ljubav i smrt, i seks i nasilje i život; voće i vlažna zemlja kao dio pejzaža na kojemu se može dogoditi strašni gubitak jednako lako kao i bolna naslada“, napisala je Ana Fazekaš na portalu Kritika HDP.

Gea Vlahović je u književnom magazinu Best Book ukazala na to da „junakinje novog romana Magdalene Blažević u carstvu bolesnom od vlastite prošlosti proučavaju tragove nekadašnje sreće, mjere njezin manjak, pa grabe mrak koji ih okružuje, oštreći vid na dalekim slabašnim svjetlima“.

Magdalena Blažević (1982) rođena je i odrasla u Žepču, u Bosni i Hercegovini. Objavila je zbirku priča „Svetkovina“ (2020), kao i roman „U kasno ljeto“ (2022), snažno antiratno ostvarenje, za koji je dobila nagradu tportala 2023, kao i nagradu „Kočićevo pero“. „Sezona berbe“ je njen novi roman u kom na svoj prepoznatljivo poetski način govori o čežnji, napuštenim prostorima i ljubavi.

Živi i radi u Mostaru.