SRPSKI IGRANI FILM U 2024: KOGA ćemo sve gledati na velikom platnu

Ako je prošla godina u srpskoj kinematografiji ostala upamćena po filmu Dragana Bjelogrlića Čuvari formule, nastalom po romanu Slučaj Vinča Gorana Milašinovića, ova godina će najverovatnije ostati upamćena po vraćanju dva velika filmadžijska imena na scenu: Lordana Zafranovića i Slobodana Šijana.

Istina, imajući u vidu uspeh koji je postigao (takođe Bjelogrlićev) film Toma, kao i popularnost legendarnog Dorćolca Džeja Ramadanovskog, moguće je da ćemo ovu godinu pamtiti i po filmu Nedelja. Ako ništa drugo – zato što će premijera ovog filma biti prva u ovoj godini: već 16. januara u dvorani na Trgu Nikole Pašića (nekadašnjem Domu sindikata).

Film (i seriju) potpisuju reditelji Nemanja Ćeranić i Miloš Radunović. Glavnu ulogu igra nekadašnji pevač dens-benda popularnog krajem XX veka Beat Street – Husein Alijević. Uz njega, tu su i Marko Janketić, Anica Dobra, Milica Janevski, Nela Mihailović, Zlatan Vidović, Jovo Maksić, Aleksej Bjelogrlić, Stefan Vukić i mnogi drugi.

Kao što smo rekli – u ovoj godini se na velike ekrane vraćaju dva velika genija nekadašnje jugoslovenske kinematografije.

Lordan Zafranović je nakon tri decenije, snimio film Zlatni rez 42, nastao po tekstu Djeca Kozare koji je još 1986. godine napisao Aleksandar Diklić. Posle mnogo peripetija i skandala u proteklih nekoliko godina, Zafranović je adaptirao tekst i uveo pojedine nove scene, kako bi što vernije prikazao zastrašujuće događaje iz leta 1942. godine, vezane za logor u Jasenovcu.

U njegovom velikom povratku na velika platna igraju Miki Manojlović, Irfan Mensur, Džek Dimić, Leon Lučev i mnogi drugi, a osim filma, poštovaoci Zafranovića biće u prilici da gledaju i seriju od šest epizoda iza čije produkcije stoje Košutnjak film, Telekom Srbija i producentska kuća Minacord Željka Joksimovića.

Još jedan veliki ex-yu režiser se vraća na velika platna: Slobodan Šijan nakon dvogodišnjeg snimanja filma Budi Bog s nama, ove godine prikazuje publici film o Bošku Tokinu, pioniru filmske kritike, ali i novinaru, piscu, prevodiocu…

Tokina igram Miloš Biković, a u filmu se pojavljuju poznati glumci: Sloboda Mićalović, Nebojša Dugalić, Goran Bogdan, kao i – Ivan Tomić, Milutin Milošević, Jovana Stojiljković, Denis Murić, Joakim Tasić i mnogi drugi.

Trejlera za ovo ostvarenje još uvek nema, ali poznavaoci veruju da će ovaj film biti u stilu ranijih kultnih ostvarenja Slobodana Šijana – Maratonci trče počasni krug, Ko to tamo peva, Davitelj protiv davitelja…

Ovo će, inače, svakako biti godina Miloša Bikovića: osim hit filma Sluga 2 koji se već prikazuje u našim bioskopima, kao i filma Budi bog s nama, Biković će igrati i u psihološkom trileru Marka Backovića Izolacija. Uz Bikovića, na velikom platnu će biti i Anica Dobra, Miki Krstović, Mladen Andrejević, Anđela Jovanović i Marko Pantelić.

Istinita potresna priča Kragujevčanina Zorana Živanovića i njegove žene koji se bore za starateljstvo nad unukom koja je obolela od teške bolesti tema je filma Mačji krik, koji je snimljen prema poslednjem scenariju Gorana Paskaljevića, koji je umro tokom pandemije korona virusa 2020 u Parizu.

Režiju filma potpisuje Sanja Živković, glavnu ulogu igra Jasmin Geljo (glumac koji je prvi put ostao upamćen po ulozi u Audiciji sarajevske Akademije scenskih umetnosti) koji je igrao u poznatim filmovima – Zemlja mrtvih i Napad na policijsku stanicu br 13. Uz njega, uloge tumače Andrijana Đorđević, Sanja Mikitišin, Sergej Trifunović, Denis Murić, Marija Škaričić, Srđan Miletić, Sanja Krajno, Vesna Paštrović Šašić…

Na veliko platno konačno dolazi čovek čije smo serije u poslednjih nekoliko godina gledali sa nestrpljenjem i uživanjem (Državni službenik, Ubice mog oca, Švindleri).  U filmu Miroslava Lekića Ruski konzul, rađenom po romanu Vuka Draškovića, posthumno ćemo gledati Žarka Lauševića, Nebojšu Dugalića i mnoge druge.

U 2024. srpska kinematografija bi trebalo da bude bogatija za još nekoliko naslova: Bauk Gorana Radovanovića, videoteka Luke Bursaća, Za danas toliko Marka Đorđevića, Lazarev put Ivana Jovića, Jorgovani Siniše Cvetića…

Tokom ove godine trebalo bi da bude završena post-produkcija filma Majka Mara koji rediteljski potpisuje Mirjana Karanović.

Tu su još i komedija Sunce mamino Koste Đorđevića sa Brankom Katić i Pavlom Čemerikićem, film Pored nas (poslednji deo trilogije sastavljen još od ostvarenja Pored mene (2015) i Pored tebe (2023)). Mladen Đorđević bi trebalo da izađe pred publiku s filmom Radnička klasa ide u pakao, dok Maja Miloš treba da prikaže svoje ostvarenje Pukotina u ledu sa Jovanom Stojiljković u glavnoj ulozi (poznatoj po ulozi u seriji Vera).

https://www.youtube.com/watch?v=SXRpBxz2Jzs

Iako listi filmova koje ćemo gledati ovde nije kraj – izdvojićemo još samo jedno ostvarenje: film i seriju Volja Sinovljeva Nemanje Ćeranića, prvo srpsko post-apokaliptično filmsko ostvarenje sa motivima srpske epske tradicije.

I u ovom filmu ćemo gledati prerano preminulog Žarka Lauševića uz Petra i Igora Benčinu, Sergeja Trifunovića, Svetozara Cvetkovića i mnoge druge.

Premijera filma očekuje se s jeseni ove godine.

Idete li i vi u bioskop ove godine?

(A. T. B.)