SRPSKI SHOWCASE #9 NA 39. BEOGRADSKOM DŽEZ FESTIVALU

Dom omladine Beograda od 24. do 29. oktobra 2023. predstavlja 39. Beogradski džez festival.

Pod sloganom „JAZZSCAPES”najstarija srpska džez manifestacija povešće ove godine publiku na jedinstveno putovanje muzičkim pejzažima celog sveta, zajedno sa sastavima koji pomeraju granice džeza i čine ovaj žanr uzbudljivim i umetnički vrednim!

Beogradski džez festival posebnu pažnju posvećuje promociji savremene srpske džez scene, sa naglaskom na koncertnom predstavljanju novih autorskih projekata najkreativnijih domaćih džez umetnika. Od 2005. godine (kada je festival posle 15 godina pauze obnovljen) do danas u glavnom programu manifestacije nastupilo je preko 60 malih sastava iz raznih krajeva zemlje, kao i dijaspore, pretežno iz mlađe ili srednje generacije džez muzičara, čime je festival bio i važan promoter Novog srpskog džez talasa.  

 

Srpski showcase ustanovljen je 2015. godine, sa željom da se u okviru jedne programske večeri domaćoj publici i medijima, kao i inostranim džez kritičarima koji festival tradicionalno posećuju u velikom broju, skrene posebna pažnja na visok umetnički nivo i raznovrsne kreativne postupke u savremenom srpskom džezu. Showcase je omogućio domaćim umetnicima da se predstave na istoj bini kao i brojni velikani svetskog džeza, afirmišući naše stvaralaštvo u svetskom kontekstu. Beogradski džez festival je posebno ponosan što je brzo prepoznao potencijal Novog srpskog džez talasa, a danas u velikoj meri doprinosi njegovoj domaćoj i međunarodnoj afirmaciji: time najstarija i najuglednija međunarodna džez manifestacija u našoj zemlji zaokružuje jedan od važnih aspekata svoje kulturne misije.

VIktor Tumbas / foto Ilija Pejoski

 

Na devetom srpskom showcase programu, 25. oktobra 2023. od 22.30 časova u sali Amerikana Doma omladine Beograda, nastupiće Viktor Tumbas kvintet, Jovan Milovanović kvartet i Miloš Čolović trio.

Miloš Čolović /foto Lucija Novak

************************************

Ograničen broj vaučera za komplete ulaznica 39. Beogradskog džez festivala (komplet važi za 10 koncerata u glavnom programu) je u prodaji preko eFinity prodajne mreže i onlajn.

 

Osnivač i pokrovitelj Beogradskog džez festivala je Grad Beograd, koji je 2007. godine uvrstio BDŽF u manifestacije od posebnog značaja.

 

Organizator festivala je Dom omladine Beograda.

 

Pokrovitelji 39. BDŽF su Grad Beograd – Gradska uprava – Sekretarijat za kulturuMinistarstvo kulture Republike Srbije.

 

Prijatelji 39. BDŽF su SOKOJ i DPC Networks.

 

Beogradski džez festival je, po pozivu, član Evropske džez mreže (Europe Jazz Network).

www.bjf.rs

www.domomladine.org