STVARI TREBA NAZVATI PRAVIM IMENOM: Ovo nisu aktivistkinje već idioti željni pažnje

Agencijske vesti poneki put su prokleto dosadne u svojoj neutralnosti i želji da budu pristojne. Jedna od njih glasi (otprilike) ovako:

U nedelju, 28. januara 2024. u muzeju Luvr ekološki aktivisti isprskali su supom sliku Mona Liza Leonarda da Vinčija. Aktivisti su svoj postupak opravdali željom da promovišu pravo na zdravu i održivu hranu. Muzej Luvr je aktivirao kriznu jedinicu, a prostorija u kojoj je Mona Liza je odmah evakuisana.

Neke stvari, ipak treba nazvati svojim imenom:

Dve kretenke (i ne, nisam mizogin) pokušale su da skrenu pažnju na sebe i svoje navodne stavove, pa su rešile da u zemlji u kojoj ih niko neće uhapsiti zbog idiotarije poprskaju supom jedno od najvećih umetničkih dela ikada uzvikujući “šta je važnije – umetnost ili pravo na zdravu hranu”?

Svima vama koji odobravate ovu vrstu kvazi-aktivizma i kvazi-demokratije preporučujem da podržite ove budale u njihovim naporima, ali i da im pomognete da odu (na primer) u Moskvu ili Sankt Peterburg da tamo unište neko umetničko delo. Ili da odu da se bore za pravo na zdravu hranu u Kini, Saudijskoj Arabiji, Kataru, Omanu…

Ne, neću biti politički korektan. Uništavati (pardon, pokušavati da se uništi) umetničko delo neprocenjive vrednosti je za mene delo terorizma i kretenizma. Nema veze sa aktivizmom. Niti sa borbom za ljudska prava. To je kretenizam najgore vrste.

Ako već želite da izdejstvujete “socijalno osiguranje za održivu hranu”, onda lepo odete pred vrata francuskog predsednika, pa tamo aktivistički dobijete batine zato što ste poželeli da njegova (ne tako skupa i ne tako vredna) vrata poprskate supom.

Jedan moj dobri prijatelj iz Novog Sada sada bi rekao – i to sam vam rešio. Nema na čemu. 

jem maja 2022. godine na nju je aktivista bacio krempitu.

A. Bećić