UMRO NAJSTARIJI SLIKAR SVETA: Luis Toras Martinez (112 godina)

Luis Toras Martinez, najstariji slikar na svetu, umro je u 112. godini u španskom gradu Vigo. Toras je rođen u Vigu u Galiciji 29. decembra 1912. godine. 

Toras je, povodom svog 111. rođendana dao svoj poslednji intervju španskim medijima. Tada je živeo sa suprugom Marijom Hesus, koja je umrla prošle godine. U tom intervjuu opisao je svoj radni dan: svakog jutra ustajao je u 7.30 da bi stao ispred štafelaja, bez potrebe da nađe posebnu motivaciju bi slikao.

“Morate da se usavršavate. Uvek morate da se usavršavate. To je dovoljno za slikanje”, rekao je slikar i naveo da je slikanje njegov “život”.

Glavne teme Torasovog slikarstva bile su statične ljudske figure, pejzaži i mrtva priroda, a dobar deo njegovog stvaralaštva nalazi se u kulturnom centru “Casa das Artes” (Kuća umetnosti) u Vigu, gde je imao stalnu postavku. Torasove slike se mogu naći u Muzeju kraljice Sofije u Madridu, u Gradskom muzeju Kinjones de Leon u Vigu, u Provincijskom muzeju Pontevedra i u Muzeju savremene umetnosti u Santjagu.

Bio je sledbenik umetnika kao što su Pjero dela Frančeska, El Greko i Leonardo da Vinči.

(A. T.)