VIŠE OD TRI MILIONA DOLARA ZA PRVI STRIP O SUPERMENU!

Retko se dešava da vest o stripu dospe na naslovne strane svetskih medija. Ovaj put – to je uspelo osobi koja je kupila svesku stripa o Supermenu iz prve edicije o tom super-heroju za – ni manje ni više nego – 3,25 miliona dolara!

Prvo izdanje stripa koje je koštalo 10 centi 1938. godine kada je izašlo, sada je najskuplji strip, piše BBC i smatra se da postoji samo oko sto kopija prvog broja.

U tom stripu se objašnjava Supermenovo poreklo i opisuje se njegov dolazak na zemlju gde je postao Klark Kent.

Najpoznatijeg super-heroja stvorili su kanadski crta? Džozef Šuster (Joseph Shuster) i ameri?ki scenarista Džerom Sigel (Jerome Siegel).

Supermen je nastao 1932. za vreme Šusterovog i Sigelovog odrastanja u Klivlendu, Ohajo.

Prava na lik otkupio je strip izdava?i Detective Comics Inc, poznatiji kao DC. Supermen se prvi put pojavio u junu 1938. u ?asopisu Action Comics, a potom je dospeo u sve medije (radio, televiziju, film i novine).

Interesantno je da je i prošli rekord kada su u pitanju aukcijske prodaje stripova – držalo prvo izdanje stripa o Supermenu: 2014. godine je preko specijalizovanog sajta za aukcije prvo izdanje (ali ne ova sveska) prodato za 3,2 miliona dolara.

Jedan je od najmarkantnijih super-heroja i ikona popularne kulture. Danas se njegove avanture objavljuju u velikom broju strip-?asopisa, prenosi BBC.